maandag 19 maart 2018

CAL tas haken week 5

CAL tas haken week 5

WEEK 5: AFWERKING

Benodigdheden: haaknaald 3, schaar, naald met groot oog.
Kleur:
Haakkatoen: tas A
Haakkatoen: tas B

Catona 164 Navy (=hoofdkleur) + eventueel andere kleuren*
*gebruik bij pakket A  eventueel de kleuren waarvan voldoende over is.
Larra 7370 donker blauw (=hoofdkleur)

Verder:
Spijkerbroeken of (jeans) stof. Jeansblauw naaigaren, naald. Eventueel kantje.
Naaimachine, stuk papier (krant), potlood, liniaal.
Juten tas. Donkerblauw naaigaren, naald
CAL tas haken-1.2.3.4.5
Gebruikte afkortingen:
HV = halve vaste
L = losse
V = vaste
[..] = in één steek of om één boogje haken

AFWERKING TAS A

Voor- en achterkant aan elkaar haken
Leg de voor- en achterkant van de tas met de verkeerde kanten tegen elkaar. De goede kant is zichtbaar. Haak de zij-, de onder- en andere zijkant aan elkaar met vasten (hoofdkleur). Haak op de hoeken [3 V].
hengsel tas haken

Hengsels
Kleurgebruik: de voorkanten van de hengsels kunnen in één kleur gehaakt worden (hoofdkleur Catona 164) of in  verschillende kleuren. Haak de achterkant van de hengsels in de hoofdkleur.

Voorkant hengsel: keer het werk na iedere toer. Haak een ketting van 180 L + 1 keerlosse. Haak 5 toeren vasten in één of meer kleuren. Haak aan het begin van iedere toer 1 keerlosse. Let bij het afhechten op dat dit aan de goede kant gebeurt, want de achterkant van het haakwerk wordt de zichtkant. Dat geeft een leuk effect.
Haak nog een voorkant.

Achterkant hengsel: haken als voorkant.
Haak nog een achterkant.

Aan elkaar haken: leg de voor- en achterkant van het hengsel met de goede kanten tegen elkaar (verkeerde kant is én blijft zichtbaar) en haak de randen aan elkaar met de hoofdkleur.

Vastzetten hengsels aan tas: speld een hengsel aan de voorkant van de tas op de overgang van twee granny’s. Laat het hengsel ongeveer 1 cm onder de bovenrand vallen. Naai het hengsel met haakkatoen op de tas vast.
Naai op dezelfde manier een hengsel aan de achterkant van de tas.

Voering tas
Voor de voering van de tas kunnen oude spijkerbroeken gebruikt worden, maar ook een lap stevige stof. De voeringstof blijft gedeeltelijk zichtbaar. Let er daarom op dat de stof een bijpassende kleur heeft.
Teken op een stuk papier (b.v. krant) een rechthoek van 80 cm breed, 45 cm hoog. Dit is inclusief naadtoeslag (= extra stof voor de naad). Knip dit patroon uit.

Bij gebruik van spijkerbroeken: wordt de lap voeringstof gemaakt van aan elkaar gestikte lapjes. Maak dan eerst een patroontje voor de lapjes. Meet de breedte van het bovendeel van de pijp bij de knie. Meet de lengte van het bovendeel.
Teken een rechthoek op een stuk papier met de net bepaalde afmetingen. Knip het patroon uit.
Speld het patroon op de spijkerbroek; zorg dat dit recht van draad gebeurt. Als je goed kijkt zie je de draden lopen. Knip het lapje stof uit.
Natuurlijk kun je ook uit de onderkant van de pijp lapjes knippen; maak daarvoor een nieuw patroontje.
Maak zoveel lapjes als nodig is om de vereiste afmeting van de voering te krijgen.
Stik de lapjes aan elkaar tot één lap. Als de lap de juiste afmeting heeft, speld dan het patroon van de voering erop en knip de stof uit.

Vouw de lap in de breedte dubbel (verkeerde kant is zichtbaar). Stik de onderkant vast. Meet nu de breedte van je haakwerk. De voering moet dezelfde breedte krijgen.
Meet vanaf de zijkant (vouw) en geef de breedte aan met spelden. Stik de zijnaad vast. Keer de tas, zodat de goede kant zichtbaar wordt.
Meet de hoogte van het haakwerk, geef aan de hand hiervan de hoogte met spelden aan op de voeringtas. Vouw de rand van de voering naar binnen. Werk de onderkant af met een naadje of met bijvoorbeeld een kantje of bandje.
Schuif de voering in de tas met de goede kant buiten. Deze kant is straks zichtbaar door de gaatjes in het haakwerk. Speld de bovenkant van haakwerk en voering op elkaar en stik de delen vast.
 
afwerking voering

AFWERKING TAS B

Leg het haakwerk op de juten tas. Controleer of het precies van rand tot rand ligt óf iets kleiner óf juist iets groter is. 
Haak langs de zij-, onder- en andere zijkant van het haakwerk (voorkant) een randje halve vasten of vasten (afhankelijk van de uitkomst van de controle), op de hoeken [3 V]. Doet dit ook langs de randen van de achterkant.
Speld het haakwerk tussen de randen van de juten tas en naai het haakwerk met oppervlakkige steekjes vast aan het juten. Gebruik daarvoor naaigaren. Steek niet door de harde laag heen, maar probeer alleen onder een jutendraad te steken. Controleer regelmatig of je de tas niet aan elkaar genaaid hebt.

detail gehaakte tas


We zouden het leuk vinden als je het eindresultaat laat zien op onze facebookpagina/haakgroep.
https://www.facebook.com/especialandmore/ (voor haakgroep: zie vastgezet bericht aan de bovenkant van de facebookpagina).

Dit patroon is uitsluitend voor eigen gebruik, dat betekent dat het niet verveelvoudigd mag worden. Het mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden, dat betekent dat het niet verkocht mag worden en niet schriftelijk en/of online gepubliceerd mag worden. Especial & More©

Geen opmerkingen:

Een reactie posten