maandag 12 maart 2018

CAL tas haken week 4

CAL-wk4-tas haken

CAL TAS HAKEN WEEK 4: AAN ELKAAR HAKEN GRANNY’S, DEEL-MIDDEN HAKEN, OPSPANNEN


Al lid van onze haakgroep op facebook? Zie vastgezet bericht boven de berichten op onze facebookpagina.

Benodigdheden: haaknaald 3, schaar, naald met groot oog.
Haakkatoen tas A: Catona 164 Navy (=hoofdkleur) met eventueel andere kleuren.
Haakkatoen tas B: Larra 7370 donker blauw (=hoofdkleur) met eventueel andere kleuren.

CAL-tas-haken-week4
Gebruikte afkortingen:
L = losse
ST = stokje
V = vaste
(..) = aantal steken
[..] = in één steek of om één boogje haken

Aan elkaar haken granny’s
Bekijk eerst welke granny’s je voor deel-boven wilt gebruiken. In het voorbeeld zijn voor tas A de granny’s met enkele bloem gebruikt en voor tas B de granny’s met dubbele bloem. Leg er per kant vier naast elkaar. Bepaal zelf de (kleuren)volgorde.

Leg de overgebleven granny’s voor deel-onder per kant in twee rijen van vier neer. Dit kan op verschillende manieren.
Van de letters en het hart werd voor de voorbeelden een blok gemaakt, maar deze granny’s zouden ook op een rij kunnen liggen.
Maak je er een blok van, bepaal dan of dit blok aan één kant komt met een blok van vier granny’s met bloemen ernaast (voorbeeld A).
Je kunt ook het blok met letters in het midden houden en aan beide kanten twee granny’s met bloemen ernaast (voorbeeld B)

aan elkaar haken-vasten

Haak met de hoofdkleur de granny’s als volgt aan elkaar: leg twee naast elkaar liggende granny’s van een rij met de verkeerde kanten tegen elkaar (goede kant is zichtbaar) en haak deze aan elkaar met vasten.
Als de rijen voor het onderste deel klaar zijn leg deze dan ook met de verkeerde kanten tegen elkaar en haak de rijen met vasten aan elkaar.
schema aan elkaar haken

Deel-midden haken
Gebruik de hoofdkleur en haak daarmee een toer vasten op de bovenrand van deel-onder:
[2 V], 20 V op de overige steken van de eerste granny, *1 V op het aan-elkaar-haak randje tussen de granny’s, 20 V op de steken van de volgende granny. Vanaf * 2 x herhalen. Eindig de toer met 1 extra V (86)

Ga verder met het haken van de V-steek. Dit deel kan in één kleur gehaakt worden, maar je kunt ook voor iedere toer een andere kleur gebruiken.
V-steek haken

Toer 1: 1 ST, 1 steek overslaan , in de volgende steek *[ 1 ST, 1 L, 1 ST], 2 steken overslaan. Vanaf * 26 x herhalen, [1 ST, 1 L, 1 ST], 1 steek overslaan. Eindig de toer met 1 ST (86)
Toer 2 t/m 10: 1 ST. Om iedere losse van de vorige toer: *[ 1 ST, 1 L, 1 ST], vanaf* 27 x herhalen. Eindig de toer met 1 ST (86)

Vervolg aan elkaar haken
Leg deel-midden en deel-boven met de verkeerde kanten tegen elkaar (goede kant zichtbaar) en haak de delen met de hoofdkleur aan elkaar met vasten.

vasten in achterste steek
Randje haken
Haak op de bovenste rij granny’s nog vier toeren vasten. Steek de haaknaald daarbij alleen door de achterste lus van de steek.

Gebruik voor de eerste toer de hoofdkleur en bepaal zelf de kleuren van de andere toeren.

Opspannen
Haakwerk wordt mooier en blijft beter in vorm als je de moeite neemt om het op te spannen. Gebruik een ondergrond waarin spelden gestoken mogen worden b.v. een piepschuimplaat, een dikke molton of iets dergelijks.
Geef de afmetingen aan op de ondergrond met potlood (piepschuim) of met spelden (molton). Span het haakwerk hier tussen. Gebruik heel veel spelden. Bedek het haakwerk met natte doeken en wacht tot haakwerk en doeken droog zijn.

Volgende week het laatste deel van deze CAL: de afwerking.

Dit patroon is uitsluitend voor eigen gebruik, dat betekent dat het niet verveelvoudigd mag worden. Het mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden, dat betekent dat het niet verkocht mag worden en niet schriftelijk en/of online gepubliceerd mag worden. Especial & More©Geen opmerkingen:

Een reactie posten